Páxinas

venres, 30 de outubro de 2015

LIBRO VIAXEIRO : COGUMELOS.

O luns foi Xavi quen levou o libro viaxeiro. Xavi e a súa familia, puxéronse mans a obra co traballo e tan rápido o fixeron que ata o trouxeron antes de tempo!!!... como o luns non hai cole pois cargadiños viñeron o último día desta semana. 
Xavi quixo traballar sobre os COGUMELOS.
Na tempada de Outono podemos atopar cogumelos entre as follas do bosque. Os cogumelos son os froitos dun fungo chamado micelio, que vive debaixo da terra e alimentase dos restos podres das árbores. Do mesmo xeito que as froitas das árbores, os cogumelos están cheos de SEMENTES, para se reproducir e que continue habendo cogumelos o ano seguinte. Hai moitas variedades diferentes e recoñecense pola cor, as láminas e a forma do sombreiro.
Gústalles a humidade e a sombra, pero non aguantan ben o frío. 
Cada variedade de cogumelo ten preferencia por un tipo de árbore. Por exemplo, ós NÍSCALOS gústalles vivir nos penedos. O que teñen todos en común e que elixen árbores vellas  de bosques antigos (non reprantados).
Algunhas variedades dos cogumelos podemos comelas as persoas, outras son tóxicas, poderíamos morrer se as comemos. É por iso que NON debemos coller cogumelos que non coñezamos e o mellor é ir acompañados por expertos para nonconfundirnos. MOITO COIDADO!!!

 
Amanita muscaria. Tóxica

Unha vez collidos non aguanta moito tempo e se queremos comer cogumelos todo o ano temos que buscar un xeito de conservalas. Pódense deshidratar), en escabeche...
 Hai persoas que as cultivan na súa casa. É unha técnica pouco extendida pero parecese moito a cultivar na horta : cóllese a semente do cogumelo e insertala no interios dun tronco e... a que pasa!!!

Destacan moitas receitas de cogumelos coma... cogumelos salteados ou acompañamento doutros pratos coma coello con arroz, croquetas de cogumelos...
A modo de curiosidade ... os curmáns mais pequenos dos fungos son os encargados de curar enfermidades ( antibióticos) e outra variedade de fungos, os lévedos,  fan subir a masa do pan e os biscoitos.
En cada rexión reciben nomes distintos. Esta familia con raices catalanas
ensinannos como se chaman os Boletus en catalán : CEPS e os níscalos : ROVELLÓNS.





Que sorte!! poidemos velos, tocalos, ulilos... Gracias Xavi por vir cargadiño!!!

Ningún comentario:

Publicar un comentario